Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/radiofles/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/radiofles/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/radiofles/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708

Warning: Creating default object from empty value in /home/radiofles/public_html/wp-content/themes/multinews/framework/admin/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
SEĆATE LI SE LINIJA KOD PREKIDA TV PROGRAMA? Niste imali pojma šta zapravo znači ovaj prizor na ekranu i NEPODNOŠLJIV ZVUK (VIDEO) – FLEŠ RADIO  
 

Ukoliko nemate zvuka na gornjem player-u, KLIKNITE OVDE !

 

SEĆATE LI SE LINIJA KOD PREKIDA TV PROGRAMA? Niste imali pojma šta zapravo znači ovaj prizor na ekranu i NEPODNOŠLJIV ZVUK (VIDEO)

Nekada davno, kada bi došlo do prekida programa na TV-u, začulo bi se užasavajuće pištanje, a na ekranu televizora pojavili bi se neobični šareni kvadrati, pravougaonici i linije.

Raznobojne forme u krugu, kvadratićima, pravougonicima i linijama koje prati jednolično pištanje zovu se test karta ili test šablon.

Ovaj televizijski test signal uglavnom se emituje u trenucima kada je transmiter aktivan, ali ne emituje program – dakle, uglavnom na početku i na kraju emitiranja.

Šare uglavnom prati i pištanje, jednolični sinusni ton, mada su neke televizijske stanice u pozadini test karte puštali i radiosignal ili instrumentalnu muziku.

Ovakve test kartice korištene su od samih začetaka televizije. Isprva su to bile stvarne kartice u koje je uparivana kamera, a glavni cilj bili su uparivanje kamera i kamkordera i kalibracija signala.

Ovih dana se za to koriste generatori za test signala koji ne zahtevaju prisustvo kamere. Digitalno izrađene test karte omogućavaju svima (i gledaocima i televizijskim stanicama) da podese svoju opremu kako bi dobili optimalan kvalitet slike.

 
 
 
 
 
 

Krug je bio tu zbog podešavanja linearnosti u doba dok su se u televizorima koristile elektronske cevi.

Test karte uglavnom sadrže određen set šara koji omogućava televizijskim kamerama i gledaocima da adekvatno podese sliku na svojim uređajima. Centralni deo test karte bile su takozvane SMPTE trake u različitim bojama i to s leve na desnu stranu, redom: bela, žuta, zelena, magenta, crvena i plava. Uz te boje, tu se nalaze i različite nijanse crne koje omogućavaju da se jačina svetla i kontrast na ekranima podese što bolje.

Najpoznatija test karta napravljena je 1966. godine u laboratoriji kompanije Philips. Sadržaj i formu ovog šablona osmislio je inženjer Finn Hendil uz pomoć glavnog inženjera Erika Helmera Nielsena. Hendil je, sa svojim inženjerskim timom, napravio i opremu koja će generisati šablon nazvan – “Philips PM5544”.

 
 
 
 
 
 
970×90

Related posts